Τα προγράμματά μας συνδέονται κυρίως με την αρχιτεκτονική, το θέατρο και τα κοινά ερωτήματα που απορρέουν γύρω από αυτούς τους κλάδους αναφορικά με τον χώρο, τον χρόνο, τις σχέσεις, τα τοπία, τις κοινότητες, την εικόνα, τη μνήμη, το ορατό, το αόρατο, τη σιωπή, τη γλώσσα, τη χειρονομία, την έκπληξη. Kατόπιν αρχικής συνενεννοήσεως με τους τοπικούς παράγοντες προσαρμόζουμε και συγκεκριμενοποιούμε τις δράσεις μας για να απαντούν στις εκάστοτε ανάγκες. Γενικοί στόχοι των προγραμμάτων μας είναι η ανάπτυξη του κοινού (audience development), η ενδυνάμωση της κοινότητας που εμπλέκουμε (community empowerment), η προσωπική και συλλογική ευημερία (well-being), η καλλιτεχνική συνείδηση (artistic awareness), η ενεργός ιδιότητα του πολίτη (active citizenship). 

Χαιρόμαστε πολύ να συνεργάζομαστε με οργανισμούς για διεθνή καλλιτεχνικά προγράμματα. Μπορούμε να δουλέψουμε στην ΑγγλικήΙταλική και Ελληνική γλώσσα

 Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες!

Θέατρο κοινότητας

Κάθε τόπος είναι φορέας ορατών και αόρατων πόρων τους οποίους το θέατρο μπορεί να αναδείξει, καθώς η τέχνη αυτή αντιπροσωπεύει την αρχαία ανάγκη του ανθρώπου για ανταλλαγή εμπειριών και βιωμάτων. Ο σύλλογος Abbicultura με την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων έχει ως στόχο: 

  • να πειραματιστεί τις δυνατότητες του θεάτρου έξω από τα κτίρια του θεάτρου, σε φυσικούς χώρους, εκεί όπου ξεκίνησε το θέατρο ·
  • να εμπλέξει στη θεατρική διαδικασία όσο το συνατόν περισσότερους μη επαγγελματίες ηθοποιούς που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κοινότητα, προωθώντας ανάπτυξη του κοινού, καλλιτεχνική συνείδηση και διαδραστικότητα · 
  • να δημιουργήσει μια συλλογική δραματουργία άμεσα συνδεδεμένη με την εκάστοτε κοινότητα, προωθώντας συνειδητοποίηση της ιστορικής μνήμης και ενδυνάμωση της κοινότητας.Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του θεατρικού εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με την επαγγελματική θεατρική εκπαίδευση και ταυτόχρονα πειραματίζονται αυτοσχεδιασμούς εμπνευσμένους από θέματα της κοινότητας. Αυτή η πρώτη φάση στοχεύει στη δημιουργία ενός «συλλογικού σώματος και νου» που θα προσδιορίσει τα ερωτήματα γύρω από τα οποία θα αναπτυχθεί η εκάστοτε (κάθε φορά καινούργια) δραματουργία, την καλλιτεχνική μορφή που θα λάβει και τυχόν συνδέσεις με άλλους κλάδους ή τόπους. Οι προσωπικές ιστορίες ανάγονται σε ένα καθολικό δραματουργικό επίπεδο που ανήκει και ενδιαφέρει όλη την κοινότητα από την οποία δημιουργείται και στην οποία απευθύνεται. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια θεατρική παράσταση κατά τη διάρκεια της οποίας οι θεατές έχουν ενεργό ρόλο όχι μόνο με τους ηθοποιούς, αλλά και με την τοποθεσία (habitat) η οποία επιλέγεται ως φυσική σκηνογραφία της κάθε παράστασης.

Δείτε επίσης:

Μάγισσες, περιοδεύουσα performance στο κέντρο ενός χωριού - 11 Αυγούστου 2018 / Aρίτσο (Σαρδηνία) 

Ο φιλοξενούμενος, Θέατρο της κοινότητας γύρω από ένα τραπέζι / Σεούλο (Σαρδηνία) 


Mapp.arte

Το Mapp.arte είναι ένα κοινωνικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, εμπνευσμένο από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα use-it Europe, κύριοι στόχοι του οποίου είναι η δημιουργική αφήγηση του πολιτιστικού πλέγματος ενός τόπου και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε έναν ενεργό και συνειδητό κοινωνικό ρόλο. Το πρόγραμμα, οργανωμένο σε τακτές συναντήσεις εναλλάσσει τις εξής δραστηριότητες: 

  •  συλλογικές εξερευνήσεις και περιπάτους, κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες καλούνται να αναλογιστούν στην πολιτιστική τους κληρονομιά (υλική και άυλη), να αλληλεπιδράσουν με τον υπόλοιπο πληθυσμό και να συλλέξουν υλικό σχετικά με την ιστορική μνήμη της περιοχής (συνεντεύξεις, παλιές φωτογραφίες, αντικείμενα, ήθη και έθιμα κ.λπ.). 
  • δημιουργικά εργαστήρια κατά τα οποία οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται το συγκεντρωμένο υλικό μέσα από δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, storytelling και role-playing για τη δημιουργία ενός τουριστικού χάρτη made by locals

Η ομάδα των συμμετεχόντων (κάτοικοι, παιδιά, προσωπικό τουριστικών ή μουσειακών οργανισμών κλπ.), όπως επίσης και η συνολική διάρκεια, καθορίζοται σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες πριν την έναρξη του προγράμματος. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια δημόσια εορταστική εκδήλωση, ανοιχτή σε όλη την περιοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο χάρτης που έχει δημιουργηθεί, εκτυπώνεται σε μεγάλες διαστάσεις ούτως ώστε όλοι οι κάτοικοι να μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις. Μετά τις τελικές διορθώσεις, ο βιωματικός τουριστικός χάρτης made by locals είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την τουριστική προώθηση της περιοχής, καθώς μπορεί να διαδοθεί ηλεκτρονικά ή να εκτυπωθεί και να είναι διαθέσιμος προς διανομή σε τουριστικά σημεία. Παρόλο που το τελικό προϊόν είναι ο τουριστικός βιωματικός χάρτης, πρωταρχικός στόχος του προγράμματος παραμένει η ενδυνάμωση της συνείδησης της τοπικής πολοτιστικής κληρονομιάς από την πλευρά των κατοίκων. 

Το πρόγραμμα πειραματίστηκε αρχικά στο Belvì το 2016 και έλαβε τη χορηγία της Περιφέρειας της Σαρδηνίας και τη συνεργασία της Ιταλικής Ένωσης Νεολαίας για την UNESCO. Η δεύτερη έκδοση του προγράμματος διεξήχθη στο Δήμο Aritzo το 2017. 

Δες εδώ τον χάρτη του Μπελβί και του Αρίτσο.

Ο τύπος έγραψε για το πρόγραμμα Mapp.arte (στην ιταλική γλώσσα).

Πήγαινε στη σελίδα Facebook Mapp.arte